|
Kompostin valmistus
on eri asia kuin jätehuolto
Kompostissa bakteerit
hävittävät jätteet "syömällä ne suihinsa".
Bakteereiden ja muiden pieneliöiden suhde perunaan on liki sama kuin
ihmisen suhde maapalloon.
Kompostori ei suinkaan kompostoi;
se on ainoastaan tehdashalli pieneliöiden suojana.
Pinta-ala
Jätekokkareet
tulee pilkkoa. Mitä pienempiin murusiin jäte hajotetaan, sitä
enemmän jätteellä on pinta-alaa. Tällöin jätenokareita
peittävä, bakteerien täyttämä vesifilmi muodostuu
suureksi ja siinä kehittyy runsaasti bakteereita.
On olemassa bakteerilajeja,
joiden määrä voi kaksinkertaistua jo muutamien sekuntien
aikana.
Suojakuori
Kasveilla on suojakuori,
joka toimii kuin ihmisen iho. Se suojaa itse kasvia bakteereilta. Jotta
bakteerit pääsisivät hävittämään jätettä,
tulee suojakuorista päästä eroon.
Etenkin juurekset (peruna,
lanttu yms) ovat kestäviä. Sipulissa on rikkiä ja sen rakenne
on kerroksellinen. Se on bakteereille erittäin vaikea syötävä
ilman pilkkomista. Samoin appelsiini, jonka happamuus on pieneliöille
myrkkyä.
Keittiön
kaapin nurkkaan unohdettu kokonainen omena kestää kuukausia,
jopa vuoden omenan näköisenä. Se ainoastaan nahistuu. Bakteerit
eivät pääse syömään sitä, sillä
omenan kuori toimii suojapintana.
Sen sijaan
halkaistuna omena tummuu jo yhdessä minuutissa. Bakteerit iskevät
kiinni heti, kun suojakuorta ei ole.
|