Felix Kersten

Seppo Jyrkinen, 3.1.2016 (alk. 5.4.2015)

Hieroja Felix Kersten

Ryti sai Kersteniltä tietoja juutalaisten massamurhista, mutta siitä ei ole tietoa, missä määrin presidentti piti hänen kertomaansa totena. – Kerstenin omia julkaisuja ei ole käytetty tämän artikkelin lähteenä niiden varmistamattomuuden vuoksi.

Kerstenin antamat tiedot olivat paikkansapitäviä, mutta samssa yhteydessä hän kuitenkin tuhosi oman uskottavuutensa väittämällä Hollannin ulkoministeriä lahjotuksi esittämättä siitä vankkaa näyttöä. Hän ei myöskään kertonut, mistä oli tietonsa saanut. Manninen & Rumpunen, Risto Rytin päiväkirjat 1940-1944, s202-203:

"Kertoi olleensa pitkän aikaa Hollannin kuningattaren henkilääkärinä (hierojana). Sen johdosta hänet, kun suursota uhkasi puhjeta, lähetettiin kuningatar Wilhelmiinan luokse esittämään, että sallisi saksalaisten marssia maansa läpi... Kersten väitti edelleen, että Hollannin ulkoministeri Kleffens oli lahjottu. Huomautin hänelle, että tämä tuntuu aivan uskomattomalta... väitti, että asiakirjoilla voidaan todistaa, että Kleffens muutamia päiviä ennen Hollannin ja Englannin välisen sopimuksen päättämistä oli Englannista saanut 16 milj. florinia, jotka hän heti sen jälkeen oli siirtänyt takaisin Lontooseen, osittain Amerikkaan..."

Valelääkäri

Suomen kansalaisuuden 1920-luvulla saanut baltiansaksalainen Felix Kersten oli saanut yksityisopetusta hieromisessa, eikä hänelle annetun lääkintäneuvoksen arvonimen taustalla ollut lääkärin koulutusta. Tämän päivän Suomessa puhuttaisiin valelääkäristä.

Kritiikkiä

Huimia fantasioita esiintyy useissa Kersteniä käsittelevissä kirjoissa. Yhteistä niille on, että tärkeissä asemissa olevat saksalaiset ja italialaiset uskovat Kerstenille äärimmäisen arkaluonteisia tietoja. Jopa sellaisia tietoja, joiden julkitulosta he itse olisivat saaneet kuolemantuomion!

Uskottavuus ja motiivi sen sijaan jäävät vastausta vaille. Missään Kersten-kirjassa ei tyhjentävästi selitetä:

Millä perusteella saksalaiset ja italialaiset olisivat pitäneet Kersteniä luotettavana henkilönä? - Uskottavuus jää selittämättä.

Minkä vuoksi he olisivat kertoneet Himmlerin hierojalle suuren luokan salaisuuksia? - Motiivi jää selittämättä eikä lörpöttelyn halu ole uskottava selitys.

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi