Stalingradin taistelu jälkijunassa

Seppo Jyrkinen, 12.4.2015

Stalingradin taistelun nimeää moni tämän päivän tutkija selittäväksi tekijäksi eri asioihin periaatteella "kun en muutakaan syytä ole keksinyt".

Puoli vuotta kestänyt taistelu kaupungista alkoi elokuussa 1942 ja syksyllä Hitler luuli sen jo voittaneensa julistaen, ettei Saksa koskaan luopuisi Stalingradista.

Ensimmäinen Saksan sotakoneen uupumisesta kertova tieto, Zukovin vastahyökkäys, alkoi vasta marraskuussa 1942 johtaen saksalaisten lyömiseen seuraan vuoden alussa.

Tässä artikkelissa käsitelty Suomen Saksan-politiikan muutos tapahtui loppukesästä 1942 eli pian Stalingradin taistelun alettua, Saksan armeijan vielä ollessa voitokas. Pauluksen 6. armeijan tuho tapahtui vasta puoli vuotta myöhemmin eikä sillä ole voinut olla vaikutusta asiaan.

Lisäksi on syytä huomata, että aikalaiset eivät suinkaan ymmärtäneet Stalingradin olevan Saksan idänsotaretken käännepiste. Se oli vain yhden taistelun tappio, jollaisia myös puna-armeija oli kokenut. Ääripääksi se selvisi vasta kuukausia myöhemmin Wehrmachtin alkaessa perääntyä kautta itärintaman.

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi