JR 45:n 8. komppanian sotapäiväkirjan kansi. - Kuva Seppo Jyrkinen, vapaasti käytettävissä.
Puolustusvoimain joukko-osastojen sotapäiväkirjat[1] ovat luettavissa internetin välityksellä.
Jokainen komppania ja sitä suurempi yksikkö piti sotapäiväkirjaa, johon merkittiin tärkeimmät tapahtumat. Joskus tiedot kirjattiin ylös liki reaaliaikaisesti kellonaikoineen, joskus kirjuri pääsi hoitamaan asiansa teltan hämäryydessä vasta yöllä taisteluiden tauottua. Kiivaimpaan aikaa jopa vuorokausia myöhemmin. Käsinkirjoitettua, veden turmelemaa tekstiä on joskus mahdoton lukea. Divisioonatasolla päiväkirjoja naputeltiin kirjoituskoneella normaalina toimistotyönä.
Ne ovat rosoisia, aina epätäydellisiä ja joskus virheellisiäkin, mutta siltikin autenttisia kirjauksia sodasta.
Huom: Tämä on kolmas ohjeistus sotapäiväkirjoihin. Aikaisemmin tällä sivulla annetut ohjeet ovat toimimattomia.
Erkki Jyrkisen jäämistössä oli sotilaspassi ja hänen ruutupaperivihkoon kirjoittamansa päiväkirja. Näiden lisäksi tilasin kantakortin. Kantakortti kertoo kunkin sotilaan joukko-osastot ja tärkeimmät tapahtumat. Maksaa 10-15€. Kantakortin tilausohjeet.
Kantakortti ja sotilaspassi kertoivat, että isäni palveli Jatkosodan alussa sekä Jalkaväkirykmentti 4:ssä että Jalkaväkirykmentti 45:ssä.
1) Tietojen haun aloitin Arkistolaitoksen hakulomakkeen avulla. Tummalla pohjalla on valmiina valinnat Hakea ja selata aineistoja sekä Aineisto.
2) Hakusana(t) kenttään kirjoitan (lainausmerkit mukaan lukien)
3) Rajaa pois hakusanoja -kentän jätän tyhjäksi
4) Aikarajauksen vasempaan kenttään laitan
ja oikeaan .5) Ja sitten klikkaan Hae
Löytyy 93 hakutulosta, joista 10 ensimmäistä sotapäiväkirjaa näytetään tällä sivulla ja valmiiksi valittuna on sivu 1 (turkoosilla taustalla).
6) Ensimmäinen otsikko on 9068 Jalkaväkirykmentti 4. 20.6.1941- 10.2.1943 (1941-1943)
Klikkaan Tarkastele digitaalisena
Löytyy 213 kuvaa eli sotapäiväkirjasta on tarjolla 213 sivua.
7) Klikkaan Tiedosto 1 yläpuolella olevaa "Avaa" linkkiä. Sotapäiväkirjan ensimmäinen sivu avautuu omaan ikkunaansa. Oikeassa reunassa on 4 nuolinen sininen "sokeripala" jota klikkaamalla A4 arkki laajenee ruudun korkuiseksi. Vasemmalta klikkaan plus-merkkiä pari kertaa ja A4 arkki levenee luettavaksi. Sitä saa siirrettyä, kun painaa hiiren vasemman korvan pohjaan ja pyörittää rullaa (eri hiiret voivat toimia hieman eri tavoin). Alareunan oikealle osoittavaa mustaa kolmiota klikkaamalla tulee esiin seuraava sivu.
Paluu uuteen päiväkirjaan. Sammutan selaimen välilehden ja palaan sivulle, joka on täynnä "Avaa" linkkejä. Suljen tämänkin välilehden. Päädyn hakutuloksiin jossa on turkoosilla pohjalla "Tarkastele digitaalisena" linkkejä. Klikkaan seuraavaa "Tarkastele digitaalisena" linkkiä ja saan 159 "Avaa" laatikkoa (päiväkirjan sivua).
Materiaalia on aika paljon. Rykmentillä, pataljoonilla ja komppanioilla on kullakin omat sotapäiväkirjansa. Isäni rykmentistä on 93 sotapäiväkirjaa ja jos jokaisessa on keskimäärin pari sataa sivua, niin lukemista on liki 20.000 sivua. Yksi ilta ei ihan riitä...
Sotapäiväkirjojen kirjauksia oli mielenkiintoista verrata isäni sotilaspassiin, kantakorttiin, sekä hänen henkilökohtaiseen päiväkirjaansa, ohueen ruutuvihkoon. Ja myöhemmin kaivoin esiin Jalkaväkirykmentti 4:n historiikin ja Jatkosodan historian kirjasarjan ja...
Etsitkö tietoja sukulaistesi raskaasta taipaleesta?
Tietolähteitä:
Kantakortti (tilataan Arkistolaitokselta, maksaa alle 30€ v2023)
Sotapäiväkirjat Arkistolaitoksen verkkopalvelussa
Rykmenttien historiikit
Sotilaspassi
Wkipedia (lähdekritiikki muistaen)
Perhealbumit
Verkkosivusto sa-kuva (ruutu jossa lukee "Tekstihaku")
Verkkosivusto sotapolku
Kirjallisuus
Sota-aikaiset kirjeet ja päiväkirjat
Suullinen perinnetieto
Lähdekritiikki on syytä pitää mielessä etenkin meidän aikamme julkaisuja luettaessa.
Skandaaleita käytetään yleisesti myynninedistämisessä ja totuus on bisneksen tekijöiden silmissä
vanhahtava käsite.