KOONTISIVU
HISTORIA
MIETTEITÄ
Seppo Jyrkinen

Arkipäivän oivalluksia - niksikirja tämäkin

Kymmenottelun pisteet – Banaanikärpäset – Herätyslamppu – Altakasteluruukku – Palovamma – Liukastuminen – Suonenveto – Peräpukamat

Kymmenottelun pistelasku - 2.5.2021 (alk 28.3.2021)

Kuva: Urheilumuseo, www.finna.fi

Moniotteluiden (kymmenottelu, seitsenottelu) pisteiden laskumekanismin voi yksinkertaistaa sellaiseksi, että tavallinenkin penkkiurheilija sen ymmärtää. Lisäksi alla esitetty pistelaskusysteemi mahdollistaisi naisten ja miesten kilpailun samassa kilpailussa. Voittaja voi olla kumpaa sukupuolta tahansa.

Laskukaavojen asemesta otetaan käyttöön %-osuus voimassa olevasta maailmaennätyksestä ja lasketaan %-luvut yhteen. Tällaisessa "laki on sama kaikille lajeille" -mekanismissa ei myöskään tarvitse pohtia sitä, että saadaanko jostain tietystä lajista pisteitä helpommin kuin toisesta. (Vaihtoehtona edelliselle on %-osuus käynnissä olevan kilpailun parhaasta tuloksesta.)

Esimerkiksi naisten korkeushypyn maailmaennätys tätä kirjoitettaessa on 209cm. Naispuolisen kymmenottelijan hypätessä 155cm, niin se on 74,16% maailmanennätyksestä. Ja hän saa 74,16 %-pistettä.

Vastaavasti miesten maailmaennätys on 245, joten miespuolisen korkeushyppääjän hypätessä saman 155cm, hän saa 63,27 %-pistettä.

Joutuvat äijätkin tiukoille!

Banaanikärpästen hävittäminen

Banaanikärpänen on ärsyttävä kotirauhan häiritsijä, vaikkakaan ei vaarallinen. Biojäteastia kannattaa tyhjentää säännöllisesti...

Kerran löysin biojäteastian ympäriltä ison parven banaanikärpäsiä, josta valtaosan hoidin pois pölynimurilla.

Sitten laitoin vanhaan maitopurkkiin makeaa mehua, murskattua omenaa ja luumua. Banskukärpäset rakastavat mädäntyvää makeaa hedelmää ja muutamassa tunnissa se oli houkutellut joukon kärpäsiä ruokailemaan. Päälle laitoin märän rätin ja sitten mikroon.

Muutaman satunnaisen yksittäistaistelijan hävitin märästä muotoillulla "pesäpallolla".

Herätyslamppu, sarastusvalo, kellolamppu... - 1980-luku

Luonnollinen herääminen etenkin talvisaikaan on miellyttävä tapa herätä. Kuin heräisi auringon nousuun...

Kellokytkin sytyttää makuuhuoneen takanurkassa olevan lampun 15 minuuttia ennen kelloradiota. Tällöin silmiini siivilöityy pehmeää hajavaloa minun vielä nukkuessani, mikä herättää minut jo ennen kelloradion ääntä. Silmien siristely on taakse jäänyttä elämää. Kokemusta olen kerännyt jatkuvassa käytössä 1980-luvulta lähtien.

Altakasteluruukku - tee-itse versio

Tavallisesta vesiämpäristä tai isosta kattilasta saa helposti altakasteluruukun. Vieläpä sellaisen, jossa kasvien juuret eivät takerru ritilöihin, kuten joissain kaupan tuotteissa.

Tarvikkeet

10 litran kattila tai muoviämpäri

muovisia voirasioita

saksilla leikattavaa muovilevyä tai muovirasioitten kansia

putkeksi kierretty muovikalvo tai muoviputki (noin 2x30cm)

Rakentaminen

Leikkasin jokaisen rasian yläreunaan ja alareunaan pienet aukot jotta ilma ja vesi pääsevät menemään kunnolla niiden lävitse.

Sitten laitoin rasiat kattilan pohjalle kehään; keskelle jätin tyhjää tilaa kompostimultaa varten.

Muovilevystä leikkasin rinkelimäisen suojakannen, joka pitää mullan pois rasioista, vaikka keskellä kattilaa multaa on pohjaan asti.

Kannen ulkoreunaan leikkasin kolon, josta ilmaputki mahtui juuri ja juuri läpi.

Säännöllinen mullanvaihto

Aika moni viherpeukalo vaihtaa säännöllisesti kasviensa mullan. Miksi? Eihän sellaista tapahdu luonnossakaan!

Palovamman ensiapu

Jos lievän palovamman voitelee kymmenen sekunnin sisällä sen syntymisestä, saa suojan kirvelyä vastaan. Pidän ihon paksussa voiteessa hyvinkin tunnin ajan.

Tärkeää on voitelun nopeus; tunti vamman jälkeen on jo myöhäistä. Tiedän kokemuksesta; olen "testannut" asiaa kymmenkunta kertaa. Kuvan rakkula syntyi kun kattilasta roiskahti kiehuvaa ruokaöljyä peukalon ulkosyrjälle.

Tämä koskee kirvelyn ehkäisyä. Palovamman hoito kuuluu sitten lääkäripalstalle.

Liukastuminen kotona

Kotitapaturmissa loukkaantuu vuosittain yli puoli miljoonaa suomalaista ja niihin kuolee parisen tuhatta ihmistä. Moninkertaisesti maantieliikenteeseen nähden.

Talvisaikaan nukkumaan mennessäni vedän jalkaani sukat, mikä ehkäisee suonenvetoa. Vastaavasti ne ovat erittäin liukkaat, kun unenpöpperössä tulee asiaa vessaan.

Leikkasin leveästä laastarista 6 x 6 cm kokoisia paloja, jotka laitoin sukkien pohjiin, päkiän ja kantapään alle. Ne toimivat yllättävän hyvin liukuesteinä kovalla lattialla.

Tulee taatusti halvemmaksi kuin käden lastoittaminen.

Suonenveto - ensiapu

Minun kramppini iskee oikean jalan varpaisiin ja yleensä yöaikaan. Keskimmäinen varvas ja etuvarvas etenkin alkavat vetäytyä kasaan. Makuuhuoneen viileys lisää kramppiherkkyyttä, mikä näkyy syksyisin ja keväisin, kun tykkään nukkua ikkuna raollaan. Joskus viileys lipsahtaa kylmän puolelle.

Entäs sitten kun se iskee?

Hyvin lievissä tapauksissa on auttanut, että nousen seisomaan kramppaavan jalan varaan. Nostelen toistuvasti kantapäätä lattiasta, jolloin koko ruumiin paino on aina hetkellisesti jalkaterän päällä. Muutama minuutti keinuvaa liikettä auttaa. Ehdottomasti lattiamaton päällä, ei kylmällä lattialla.

Joskus auttaa kramppaavan jalan "vatkaaminen". Otan oven pielestä kiinni, rentoutan jalkateräni tietoisesti, ja vetkutan ja hetkutan säärtäni kuin se olisi keittiövispilä. Monta liikettä sekunnissa, muutaman minuutin ajan.

Vaikeammissa tapauksissa otan sormilla kiinni varpaista ja väännän ne väkisin suoriksi.

Pahin kokemani tapaus on oikean pohkeen kramppi. Iso lihas on häijyn oloinen krampatessaan. Välittömästi luja puristus molemmin käsin, ettei mene huutamisen puolelle. Kun tuska hellittää, laitan pohkeen ympärille pari tiukkaa hihnaa. Nahkahihnat ovat kuvan muovihihnoja parempia. Tämän ansiosta pääsen liikkumaan edes nilkuttaen. Olen joutunut pitämään niitä muutaman vuorokauden ajan, aina silloin tällöin paikkaa vaihtaen.

Kipeät peräpukamat

Minä herään muutaman kerran vuodessa yöllä takapuolen keskellä olevaan pahaan kipuun. Varsinkin jos olen illalla syönyt suurehkon määrän sulatettua juustoa vaikkapa pizzan mukana.

Taittelen vuodevaatteista tai mistä tahansa patjan levyisen ja 30cm paksun "putken". Käyn sen päälle makaamaan naama alaspäin, takapuoli muuta kehoa korkeammalla. Tämä auttaa aika nopeasti: peräpukamien kipu katoaa kymmenessä minuutissa.

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi