KOONTISIVU
HISTORIA
IDEOITA
Seppo Jyrkinen

Elisa & NOKIA G 50

18.12.2022

Elisalta ostamani NOKIA G 50 puhelin toimi alusta alkaen virheellisesti ja jouduin viemään sen 5 kertaa takaisin myymälään. Vasta neljän kuukauden pompottelun jälkeen sain ilmoituksen, että voin vaihtaa kelvottoman puhelimen toiseen. Tämän jälkeen Elisa vaati minua maksamaan uuden puhelimen hinnan, minkä kuitenkin torjuin.

Kaiken kaikkiaan tämä puhelinhankinta kesti 5 kuukautta ja yhden viikon. Tästä ajasta puhelin hallussani vain parisen viikkoa.

Tähän laatikkoon haksahtaminen sai aikaan lähes puolen vuoden rumban.

NOKIA G 50 puhelimen laatu

Uutta puhelinta NOKIA Lumian tilalle harkitessani ykkösvaihtoehdoksi nousi Samsungin laite. Minulla oli kuitenkin ollut puolenkymmentä pääosin hyvin toimivaa NOKIA:n puhelinta aina litteästä luurivehkeestä lähtien ja luotin yritykseen. Oletin NOKIAn vaativan logoaan käyttävää HMD-Globalia huolehtimaan tuotteiden laadusta.

Olin väärässä.

Ostin NOKIA G 50 puhelimen 7.6.2022 Elisasta, Prisman toimipisteestä Lappeenrannassa. Uuden puhelimen saatuani aloin ihmetellä sen outoa toimintaa. Pahin ongelma oli, että hälytyksen kuittaavat napit eivät tulleet joka kerta esiin ja jouduin pari kertaa sammuttamaan hälytyksen kellon kautta. Lisäksi herätyksen kuittaamiseen saattoi tulla joko kaksi nappia näytön yläreunaan, tai sitten liukusäädin näytön alareunaan.

Minulle tuli hyvin nopeasti selväksi, että olin saanut käteeni "maanantai -aamun" puhelimen ja halusin siitä eroon.

Elisan huolto, 1. kerta

Vein nokialaisen takaisin myymälään paperisen reklamaation kera. Huollon oletusaika oli 1-3 viikkoa, joskin kesäajan varauksella. Sain pankkiini laskun, johon reklamoin maininnalla, että laite on huollossa ja jos se ei tule kuntoon, niin perun kaupan. Kahden kuukauden odottelun jälkeen kävin liikkeessä, vaikka en ollutkaan nähnyt asiasta tekstiviestiä. Joko sitä ei ollut lainkaan tullut tai sitten se oli jäänyt saamieni mainosten jalkoihin.

Huollossa olleen NOKIA G 50 -puhelimen epämääräinen toiminta jatkui. Ensimmäisessä aamuherätyksessä yläreunan tullut "Sammuta" nappi ei toiminut. Sitten alareunaan ilmestyi liukusäädin, jonka avulla sain sen hiljennettyä. Seuraavana aamuna totesin, että hälytyksen sammutusnapeissa ei ollut lainkaan tekstejä.

Se oli epäluotettava laite.

Elisan huolto, 2. kerta

Jopa näin heikkolaatuisesta kuvasta näkyy, että "Sammuta" ja "Torkku" napeissa ei ole tekstejä.

Vein puhelimen takaisin liikkeeseen ja ilmoitin haluavani perua kaupan. Asiakaspalvelija saattoi myös todeta, että hälytyksen tekstit tosiaan puuttuivat.

Sitten tuli laskuongelma. Puhelinpalvelussa asiakaspalvelija kertoi, että OmaElisan mukaan minulta oli jäänyt liittymämaksu maksamatta. Puhelun jälkeen tarkistin asian pankin tiliotteelta ja saatoin todeta, että maksusuoritus oli tapahtunut. Taas yhteys (toiseen) asiakaspalvelijaan, joka myönsi, että olin maksanut laskun, mutta OmaElisa toimii väärin.

Elokuun lopulla kävin noutamassa puhelimen. Myyjä kertoi, että laite on toimiva ja sama luki myös mcare Oy:n huoltoerittelyssä. "Toiminta testattu. Laite toimii normaalisti." Huoltoerittely 19.8.2022 sekä myöhempi.

Illalla kuitenkin totesin, että hälytyksen napit olivat yhä ilman tekstejä. Varsinainen yllätys tuli yöllä kello 4, kun puhelin alkoi hälyttää ja vaati PIN koodia. Olin kuitenkin katkaissut siitä virrat illalla, eikä puhelimessani ollut tällaista herätysaikaa. Onneksi muistin PIN-koodin unenpöpperössäkin.

Päivällä laitoin palautetta asiakaspalveluun ja aloin tehdä systemaattisia testejä.

Testi 1

asetin hälytyksen parin minuutin päähän, klo 8:15

puhelimesta virrat pois

Seuraus

puhelin heräsi eloon 8:15, android -logo, nokia -logo, tilulilu ja PIN koodin pyyntö ja kun en sitä antanut, tuli hetken päästä hieman hiljaisempi pimputus

sen jälkeen alkoi varsinainen herätyssoitto

näytössä luki, että sulje kaikki pyyhkäisemällä yläreunasta, minkä tein, mutta pimputus jatkui silti

alaosaan oli tullut Torkku, kellon kuvake ja Lopeta. Lopeta -napin painelu ei auttanut.

otin puhelimen käteeni (saatoin sipaista näyttöä), jolloin siihen tuli ruudun kokoinen valikko täynnä kuvakkeita, jolla olisin voinut valita ominaisuuksia

pyyhkäisin sen pois ja tilalle tuli avausnäyttö ja puhelin alkoi vaatia PIN koodia ja hälytyssoitto jatkui

sain sen hiljaiseksi vasta katkaisemalla virrat kokonaan (PINiä en antanut)

Testi 2

hälytysasetus 8:25

puhelimesta virrat pois

Seuraus

klo 8:25 ei tapahtunut mitään

Sekoileva puhelin

Yöllinen hälytys mukaan lukien puhelin oli hälyttänyt kahdesti, vaikka siitä oli virrat pois, mutta ei enää kolmatta kertaa. Puhelin oli muuttanut oma-aloitteisesti toimintaansa.

NOKIAn logolla myytävän puhelimen toiminta oli ihan jotain muuta kuin high-techiä. Tällaisen sallimalla NOKIA vahingoittaa itseään nakkirahojen vuoksi.

Elisan huolto, 3. kerta

Palautin puhelimen myymälään huoltoon toimitettavaksi ja jonkun päivän päästä ilmoittivat, että emolevy on vaihdettu. Illemmalla noudin puhelimen Elisan myymälästä.

Vaan ei auttanut emolevyn vaihto. Hälytyksen kuittausnapeissa ei edelleenkään ollut tekstejä.

Elisan huolto, 4. kerta

Vein puhelimen takaisin Elisaan. Myymälässä laitoin jälleen hälytyksen päälle eikä myyjäkään nähnyt tekstejä. Kuultuaan, että tämä on neljäs kerta, hän ilmoitti, että laite vaihdetaan.

Että vaihdetaan - aprillia!

Jonkun viikon odottelun jälkeen tarjosivat samaa laitetta takaisin. Lieneekö etupaneeli vaihdettu, kun saumakohdasta sain pyyhkäistä pois silikonin kaltaisen kokkareen.

Puhelinta testatessani totesin, että nyt se toimi auttavasti: hälytyksen sammutusnapeissa oli tekstit, joskin erittäin himmeät. Vaan seuraavana aamuna palattiin arkeen, kun yhden hälytyksen jälkeen nappulat olivat taas ilman tekstejä.

Sain Elisalta tekstiviestin. Yritys ilmoitti estävänsä puhelimella tapahtuvat mobiilimaksut sekä soitot ja tekstiviestit palvelunumeroihin maksamattomien laskujen vuoksi. Laskut maksamalla 5 päivän kuluessa välttyisin liittymän sulkemiselta.

Ihminen ilman puhelinta on pitkälti yhteiskunnan ulkopuolella, joten maksoin OmaElisassa olleen laskun.

Elisan huolto, 5. kerta

Vaikka olinkin maksanut laskun uhan edessä, puhelinasiassa en suostunut antamaan periksi. Vein puhelimen Elisaan ja näytin demon. Asiakaspalvelija naputteli hetken tietokonettaan ja oli sitä mieltä, että tätä laitetta ei enää korjailla, vaan se vaihdetaan.

Elettiin jo lokakuun alkua, kun vihdoin korjasin virheeni: tilasin kaikki palveluni DNA:lta. Puhelinliittymä, internetliittymä ja wifiboxi vaihtoivat operaattoria. Kun myöhemmin suoritin DNA liittymän aktivoinnin, niin Elisa houkutteli takaisin peräti kahdella viestillä. Toisessa luki "Olet meille tärkeä asiakas." Yrityksen toiminta huomioiden se oli pilkantekoa. Rehellinen viesti olisi ollut: "Olet meille bulkkia!"

Virallinen reklamaatio ohi asiakaspalvelun

Marraskuun 7. päivä laitoin sitten pitkän reklamaation Elisan "viralliseen" reklamaatiosähköpostiin, ohi asiakaspalvelun. Samana päivänä sain vihdoin vastauksen, jota olin kaivannutkin. Saisin noutaa toisen puhelimen ja siitä hyvitettäisiin NOKIA:n hinta eli 199€. Tasan 5 kuukautta ostokseni jälkeen!

Elisan liittymien sulkemisasiassa yritys toimi vihdoin hyvässä asiakaspalvelun hengessä. Ilmoitettuani liittymien sulkemisesta, ne suljettiin saman tien ilman kahden viikon irtisanomisaikaa. Jos tällä asenteella olisi hoidettu asioita heti alusta lähtien, niin minulla olisi aihetta kehua Elisaa. Vaan nyt sitä aihetta ei ole.

Joskus useampi vuosi takaperin yli-innokas puhelinmyyjä tyrkytti minulle jotain Elisan palvelua. Pyysin tietoja sähköpostiini ja kerroin, että otan itse yhteyttä jos kiinnostun. Sain kuitenkin kaksi viestiä, joissa luki "Kiitos tilauksesta", eikä reklamaatioitani noteerattu. Avasin aiheesta keskustelun Kauppalehden palstalla ja aika pian minulle soitettiin Elisan asiakaspalvelusta ja "tilaus" meni roskiin puhelun aikana. Silloin oli kiva kiitellä hyvin toimivaa asiakaspalvelua. Omalla nimelläni, julkisesti.

Pakkomyynti ei ole viisasta

Viimeinen (?) reissu Elisaan. Valitsin NOKIA:n tilalle Samsung Galaxy XCover 5 Enreprise Edition puhelimen. Myyjä totesi, että hintaero on 90€. Kertoi minulle, että saan tilausvahvistuksen, jossa hinta on "virallinen" eli 289€. Hän kuitenkin lupasi, että minun maksettavakseni jäisi ainoastaan 90€. Tämän Elisa vahvisti tekstiviestillä: "Hyvitämme koko laitteen hinnan uuteen laitteeseen."

Sain tilausvahvistuksen ja vahvistin sen. Luulin, että ongelma oli käsitelty.

Olin taas väärässä.

Samsungin lasku olikin 289€, eikä 90€!

Joulukuussa Elisalta tuli lasku. Sen lähtöhinta oli 289€, mistä oli vähennetty liittymän katkaisusta johtuvat hyvitykset ja lisätty 3,99 pakettiautomaatin maksua. Loppusumma 267,40. Ihan eri asia kuin myyjän ilmoittama 90€.

Tässä kohtaa minä lakkasin ymmärtämästä ja laadin tämän kotisivun tiedoksi kaikille, jotka harkitsevat Elisaa tai NOKIAa. Laitoin sivun verkkoon alkuaan salaiseksi sivuksi, ja informoin asiasta Elisaa, NOKIAa, mcarea ja HMD Globalia. Pyysin kommentoimaan asiaa.

NOKIA

Vastaus tuli 21 minuutin sisään. Pahoittelivat ja kehottivat ottamaan yhteyttä jälleenmyyjään tai HMD Globaliin. Toivottavasti tämä asia etenee NOKIA:n organisaatiossa ja yrityksen imagon vahingoittamiseen suhtaudutaan aiempaa kriittisemmin.

mcare

Pyysivät tarkennusta ja kehottivat olemaan yhteydessä Elisaan. Eivät kommentoineet sitä, että heidän käsistään lähtenyt puhelin oli viallinen.

HMD Global

Ei ole ottanut yhteyttä. Tämän yrityksen vastuulla on NOKIA puhelinten laatu.

Elisa

Pahoittelivat, että laskuasian korjaaminen oli hukkunut byrokratiaan. Seuraavana päivänä pahoittelivat lisää ja kertoivat, että ovat tilanneet uuden laitteen pikatoimituksena. Samalla kertoivat, että hyvittävät uuden laitteen hinnan kokonaisuudessaan eli säästän sen 90€.

Nyt piti ilmoittaa, että olen jo saanut yhden Samsungin, enkä toista tarvitse. – Se vasen käsi ja oikea käsi...

Taas tuli pahoittelut ja ilmoittivat, että mitätöivät heidän rekisterissään olleen laskun.

Viimeinen viesti tuli 15.12.2022. Toivottavasti tämä oli tässä.

Summa summarum

Vastaavaan, pienempiä ylenkatsovaan asenteeseen, olen törmännyt aikaisemminkin Koffin ja Citymarketin kopioidessa Avari -keksintöni.

Minun kannaltani on yhdentekevää, oliko ongelmien aiheuttaja FIH Mobile, Foxconn, HMD Global, Nokia, mcare, Elisa, vaiko tuntematon tekijä.

Elisa myi puhelimen minulle ja kantaa vastuun sen heikosta laadusta sekä yritysorganisaation heikosta toiminnasta.

Seppo Jyrkinen - palaute ät jyrkinen.fi