« muita sivuja
1

Kalevala kirja netissä

Runokirjan pohjalta kirjoitettu romaani
Kalevalan miekkamies
on maksuton verkkokirja

Vaan mikä onkaan

Kalevalan tarina?

Tuhansia jakeita Kalevalan poljennollako? Vaiko suusta suuhun kulkenut ja vuosisatojen saatossa monipolviseksi haarautunut ja sieltä täältä taas yhteen kietoutunut upea kertomus.

Minulle Kalevala on kertomus ihmisistä, jotka elivät jossain luolamiehen ja nykyihmisen välissä matkallaan kohti meidän aikaamme. Puoliksi sivistyneitä, puoliksi metsäläisiä.

Ja metsän henki oli kaikkialla läsnä.

Siitä syntyi Kalevalan miekkamies

Kalevala verkkokirja

Tein verkkokirjan iltojen iloksi ja lastenlapsille luettavaksi. Tai - oman aikamme muistaen - ne lastenlapset voisivat lukea kännykän kertomaa tarinaa niin kiikkustuolissa istuville isovanhemmilleen kuin muillekin.

Verkkokirja Kalevalan miekkamies on romaani, jossa kertomuksen elementit ja mielenmaisema on otettu Kalevalasta sellaisinaan. Kirjoittamani Lemminkäisen tarina kunnioittaa kansalliseeposta niin pitkälle, kuin kerronnan nimissä se suinkin on ollut mahdollista. Halusin kirjani tuoksuvankin Kalevalalle.

Kosiomatka Pohjolaan, Hiien hirven hiihto, Tuonelan maa, kosto - ja mikä onkaan ihmispoloisella edessä sen jälkeen, kun viimeinenkin loitsu on ulos laulettu?

Kansanrunous on syntynyt kansan suussa, keneltäkään lupia kysymättä ja hyväksyntää pyytämättä. Siten syntyi myös minun Kalevalani. Tämä verkkokirja on yhden suomalaisen käsitys Kalevalan tarinasta, sen yhdestä viipaleesta.

Verkkokirja antaa mahdollisuuksia

Kansalliseepos Kalevala on runokirja ja sen runokieli vallan houkutteli minua leikittelemään milloin sanojen, milloin sanajärjestyksen kanssa. - Verkkokirja sopii erinomaisesti sekä teknisten että taiteellisten kokeilujen tekemiseen. Kirjoittajalla on kertaluokkaa enemmän vapauksia kuin painetun romaanin kanssa.

Tekstin taustan voi tummentaa kappale kerrallaan viemällä kursori tekstikappaleen päälle. Tämän toivon auttavan niitä lukijoita, joiden on vaikea seurata pitkiä rivejä tietokoneen näytöllä.

Verkkokirja mahdollistaa myös tekstin suurentamisen kuten millä tahansa normaalisti toteutetulla internetsivulla.

Ilmainen e-kirja

Kalevalan miekkamies, ilmainen e-kirja, on kuvitettu fraktaaleilla. Useasti olen myös niitä muokannut, erityisesti olen käyttänyt van Goghia ja syrjäytystä, joskus myös muita menetelmiä.

Alkuperäinen Kalevala sisältää fantasia-aineksia kuten myös kirjoittamani ilmainen e-kirja. Fantasiaa olen kuitenkin käyttänyt Kalevalan mielenmaiseman mukaisesti: se tukee Kalevalan tarinaa, mutta ei hallitse sitä. Kalevalan miekkamies on fantasiakirja Kalevalan ehdoilla.

Fantasia - käsitteenä - on ollut tunnettu paljon ennen kyseisen sanan keksimistä. Aika monen kansan mytologian pohjana on fantasia. Viimeistään siinä vaiheessa, kun aletaan kertoa, kuinka maailman on syntynyt.

Kalevala kirja netissä pysyvästi

Kirja julkaistiin sähköisenä jatkokertomuksena, yksi luku viikossa. Viimeinen osa 2013 loppukesästä. Tietokoneeni on lakannut Kalevalaa laulamasta, mutta tekemäni ilmainen e-kirja säilyy toki verkossa vielä pitkään.

Kalevala sivuja

Kalevalan runot, 50 runoa yksi kerrallaan - SKS

Laaja runo- ja tietosivu sisältäen runot, selitykset ja vaikeiden sanojen sanakirjan. Jättisivun koko n. 90.000 sanaa - Gutenberg

Vakava proosa, fantasiakirja, sarjakuva

Suomea laajempaa aluetta Kalevala yhteyksistä on tutkinut Anna-Leena Siikala: Itämerensuomalaisten mytologia.

Viihdekirjallisuutta edustaa Seija Vilénin proosa, laajalla aikaskaalalla kulkeva Pohjan akka. Petteri Hakkaraisen Väinämöinen, vanhana syntynyt on huumorin pilke silmäkulmassa kirjoitettu Kalevala kirja ja samaa voi sanoa Jukka Tammen kirjasta Kalevan solki. Kai Nieminen on kirjoittanut alkuperäistekstille varsin uskollisen kirjan Kalevala. Nyt/1999.

Kevyemmän kirjallisuuden puolelta löytyy mainioita opuksia kuten Mauri Kunnaksen sarjakuva Koirien Kalevala, sekä Kirsti Mäkisen Suomen lasten Kalevala. Ja onpa J.R.R. Tolkienin fantasiaromaanikin saanut siitä ajatuksia.

Kalevala muussa taiteessa

Kalevalan maailmankuva on toiminut inspiraation lähteenä Sibeliuksen musiikissa, Akseli Gallen-Kallelan maalauksissa, Eino Leinon Helkavirsissä, useiden eri muotoilijoitten suunnittelemissa koruissa.

Syksyllä 2013 Suomessa oli peräti kolme elokuvahanketta joista Halonen on saanut elokuvansa valmiiksi. Selin ja Pölönen suunnittelevat kumpikin tahollaan jollain tapaa Kalevalaan liittyvää elokuvaa.

Myös roolipelimaailma on saanut siitä vaikutteita. Vielä pitää mainita maanmainio tietotekniikkaruno, josta allekirjoittanut löytää itsensä useastakin kohtaa.

Ja paljon muuta; kansalliseepos taipuu moneksi. Lisää aiheesta laajassa Kalevalan kulttuurihistoria teoksen sivustossa sekä tiiviimmin Kalevala ja sen tulkinnat sivustolla.

 
Mielenkiintoisia lukuhetkiä toivottaen
Seppo Jyrkinen

Ensimmäinen jakso:
Karhu kotipolulla